دیده‌بان گاه‌نگاری‌های بهرنگ تاج‌دین
خوراک وبلاگ
جمعه ۱۴ اردیبهشت‌ماه ۱۳۸۶

برچسب و برچسب زدن در بالاترين

۱- امکان زدن برچسب به هر لينک، يکی از بهترين امکانات «بالاترين» است که می‌تواند بسيار پرکاربرد هم باشد. البته به شرطیِ که درست برچسب بزنيم.

۲- اما برچسب چيست؟
برچسب (Tag) و برچسب‌زنی (Tagging) يکی از مفاهيمی است که «وب 2.0» را به وجود آورده‌اند. سايت‌های مثل خوشمزه، فليکر و يوتيوب، به خوبی می‌توانند کاربرد اين روش را نشان دهند.
اما برای توضيح ساده‌تر، از برچسب‌ها برای مشخص کردن اصلی‌ترين کليدواژه‌های مربوط به يک صفحه (يا انواع ديگر محتوا نظير صدا، عکس و ويدئو) استفاده می‌کنيم. يعنی مثلاً بين همه کلمات اين نوشته، کدام‌ها اصلی‌تر هستند و اصلاً موضوع اين نوشته (يا مثلاً عکس) چيست.
البته اين تنها کاربرد برچسب‌ها نيست. گاهی ابری از برچسب‌ها می‌سازيم (Tag Cloud) که می‌تواند مانند «ابر ِ برچسب‌ها در بالاترين» توزيع عمومی موضوعات را نشان دهد يا که نمايشی از کليدواژه‌های مربوط به يک مفهوم بر حسب رابطه و اهميتشان باشد. (نمونه: تصوير ابر ِ برچسب‌های مربوط به وب ۲.۰)

۳- حالا اين برچسب‌ها به چه دردی می‌خورند؟
حتماً تا حالا برايتان پيش آمده که چيزی را جستجو کنيد و به يک سری صفحاتی برسيد که هر چند حاوی آن کلمه‌ها هستند، اما ربط چندانی به آن ندارند. به ويژه در هنگام جستجوی عکس، اين مشکل بيشتر پيش می‌آيد.
با استفاده از برچسب‌ها می‌توان (کمی) بر اين مشکل غلبه کرد. يعنی من نويسنده مطلب، می‌توانم مشخص کنم که دوست دارم کسانی که دنبال چه چيزی می‌گردند، سراغ اين نوشته من بيايند. گذشته از آن، استفاده از سايت‌های نشانه‌گذاری عمومی (Social Bookmarking) نظير del.icio.us، پلاک و بالاترين اين امکان را به ديگران هم می‌دهد که بر حسب برداشت و سليقه خودشان، برچسب‌هايی را برای يک صفحه مشخص کنند. به اين برچسب‌زنی توسط ديگران (همگان) «Third Party Tagging» می‌گويند که به فارسی می‌شود «برچسب‌زنی سوم شخص» يا «برچسب زدن توسط شخص ثالث» معنايش کرد.

۴- فايده ديگر برچسب‌ها هم امکان ديدن صفحات ديگری است که با همين برچسب (موضوع) مشخص شده‌اند. حالا می‌تواند اين برچسب را صاحبان آن‌ها (اول‌شخص) زده باشد يا ديگران (سوم‌شخص)
برای نمونه اين صفحه از سايت تکنوراتی می‌توان مجموعه‌ای از صفحات، عکس‌ها، ويديوها و قطعات موسيقی را که با برچسب ايران مشخص شده‌اند، پيدا کرد. چنان که در اين صفحه از سايت دليشس هم. (در تکنوراتی، عموماً برچسب‌ها متعلق به اول‌شخص هستند و در خوشمزه، متعلق به سوم‌شخص)

۵- اما چگونه برچسب بزنيم؟
من از يک روش بسيار ساده استفاده می‌کنم. کافی است از خودتان بپرسيد که دوست داريد با جستجو کردن چه کلماتی، گوگل اين صفحه را به عنوان نتيجه به شما معرفی کند؟
برای همين بهتر است سعی کنيم از کلماتی که کمتر برای جستجو استفاده می‌شوند، به عنوان برچسب استفاده نکنيم. مثلاً استفاده از بازيگر بهتر است تا هنرپيشه.
حتی ممکن است که کلماتی را به عنوان برچسب انتخاب کنيم که در آن صفحه خاص وجود ندارند. برای نمونه وقتی می‌خواهيم به صفحه‌ای حاوی عکس‌های تيم فوتبال منچستر يونايتد لينک بدهيم، می‌شود از «شياطين سرخ» هم به عنوان يک برچسب استفاده کنيم.

۶- اما متأسفانه برچسب زدن بسياری از کاربران بالاترين، چندان تعريفی ندارد. انتخاب دسته‌بندی کلی يک لينک (جامعه، سياست، فرهنگ) به عنوان تنها برچسب برای يک لينک، همان قدر مفيد است که اکتفا به زدن برچسبی مثل «ايران» يا «عکس»
بهتر است که برچسب‌ها را به صورت دقيق‌تر مشخص کنيم و از زدن برچسب‌های کلی (و تا حدودی بی‌معنا) بپرهيزيم.
برای نمونه، مثلاً برای اين لينک، برچسب‌هايی نظير «احمدی‌نژاد+معلم+بوسه+گوهر خيرانديش» بسيار مناسب‌تر است تا يک برچسب «جامعه» خالی
يا برای اين يکی، اگر من بودم، برچسب‌هايی نظير «روز جهانی کارگر+نيروي انتظامي+درگيری+کارگران+وزير کار» را انتخاب می‌کردم.

۷- اگر همه ما کاربران بالاترين، از يک روش خوب (و صد البته مشابه) برای زدن برچسب استفاده کنيم و اندکی صبر و حوصله را چاشنی کار کنيم، می‌شود در آينده از بالاترين به عنوان يک مرجع عالی برای جستجوی مطالب مختلف در مورد يک موضوع استفاده کرد.
به هر حال هوش و شعور انسان‌ها از موتورهای جستجو بالاتر است. اگر يک نفر به من بگويد «اگر به دنبال فلان موضوع می‌گردی، سری به بهمان صفحه بزن» برای من خيلی معتبرتر است تا موتورهای جستجويی که تک‌تک کلمات صفحه را، (تقريباً) بدون هر گونه تبعيضی، فهرست می‌کنند.

بالاترین  دلیشس  توییتر  فرندفید  فیس‌بوک


یادداشت‌های شما:

توضیح شمارهِ پنج خیلی جالب بود، اما چرا دست به کار نمی‌شی یک راهنمای خوب و کامل اما مختصر و مفید بنویسی برای همین تگ‌گذاری و بعد اگر شد، در صفحه راهنمای بالاترین قرار بگیره؟
این‌جوری دیگه از دست امثال من هم عذاب نمی‌کشی :-)

[ منیری ] | [شنبه، ۱۵ اردیبهشت‌ماه ۱۳۸۶، ۸:۰۸ صبح ]


salam

tarze fekre modiraan e website e balatarinc.com

dar morede dehkadeye jahani :

dehkadeye jahani saale 1127 hejri shamsi (1748 miladi )

dehkadehaye atrafe tehran , hame hamo mishnasan pas

pas behtare shart e ozviat tu website e balatarin dashtane

da' vatnaame bashe , ke aksaran betunan az hamsaayashun

ke hamash khuneye hamdige mehmunan begiran .

(bruce willis dar die hard : age be in migan naghshe,

khob ameye 120 saaleye manam balade naghshe bekeshe !!!)

azizam ki miad vaght bezare ke be mane na shenaas da' vatnaame bede

aslan age in emailro khode shoma ke az in raah nun mikhorin bekhunin

kolllli honar kardin !!!!

[ mehri ] | [سه شنبه، ۵ آذر‌ماه ۱۳۸۷، ۴:۱۴ صبح ]


salam lotfan mano be balatrin davat konid.
mersi

[ ali ] | [جمعه، ۱۹ تیر‌ماه ۱۳۸۸، ۵:۴۲ صبح ]